Θα επαναλειτουργήσει το Βερεγγάρια

201005101612090411258780

Το ξενοδοχείο φάντασμα που βρίσκεται κτισμένο στο ορεινότερο χωριό της Κύπρου, τον Πρόδρομο, ετοιμάζεται να βάλει και πάλι τα καλά του. Το μυθικό Βερεγγάρια πρόκειται να επαναλειτουργήσει ως ένα ξενοδοχείο αντάξιο του βασιλικού του ονόματος, με τη βοήθεια του «τόπακα» Μιχάλη Ιωαννίδη, που είναι ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης του. Ο ίδιος διατηρεί τα δικά του βιώματα από το ξενοδοχείο, εργαζόμενος εκεί στα νεανικά του χρόνια.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός θα είναι έτοιμος εντός του έτους, ώστε το έργο να προχωρήσει στην επομένη του φάση, της εξασφάλισης, δηλαδή, των απαραίτητων πολεοδομικών άδειών. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει σε δεκάδες εκατομύρια ευρώ και το ξενοδοχείο, όπως διαβεβαίωσε, θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του το 2013. Εξωτερικά θα αποκατασταθεί  στην αρχική του μορφή, έτσι ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η βικτοριανή αρχιτεκτονική του και να διαφυλαχτεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Στόχος του όλου εγχειρήματος, υπέδειξε στον "Πολίτη" ο Μιχάλης Ιωαννίδης, είναι η προώθηση του χειμερινού και του αθλητικού τουρισμού, του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού. Στο ξενοδοχείο οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν, όπως σημείωσε, την ηρεμία της φύσης σε συνδυασμό με δραστηριότητες που περιστρέφονται γύρω από την υγεία και την ευεξία. Θα δημιουργηθούν μονοπάτια, ώστε οι άνθρωποι να έρχονται ακόμη πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, ενώ τα προϊόντα που θα χρειάζεται, θα τα προμηθεύεται από τις βιολογικές καλλιέργειες του χωριού, προσφέροντας, έτσι, ένα επιπλέον εισόδημα στους κατοίκους. Υπάρχει δυναμική, τόνισε, που ωθείται από την υποστήριξη των γύρω κοινοτήτων και άλλων οργανωμένων φορέων, που ζητούν επιτακτικά την επαναλειτουργία του θρυλικού ξενοδοχείου, η οποία εκ των πραγμάτων θα αναβαθμίσει την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Εξάλλου, πέραν των δεκάδων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία του ίδιου του ξενοδοχείου, γύρω από αυτό θα δημιουργηθούν και άλλες επιχειρήσεις όπως καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα και ταβέρνες, συμπαρασύροντας σε ένα κύμα αειφόρου ανάπτυξης ολόκληρη τη Μαραθάσα και ιδιαίτερα τον Πρόδρομο, που θα επανακτήσει την αίγλη ενός ορεινού θερέτρου αξιώσεων.

 

Η ιστορία του Βερεγγάρια

Το διάσημο ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από Άγγλους αρχιτέκτονες και ανεγέρθηκε μεταξύ του 1912 και 1930, για να λειτουργήσει ένα χρόνο αργότερα. Λόγω της ποιότητας των υπηρεσιών που προσέφερε, της απαράμιλλης ομορφιάς της περιοχής και της πολυτέλειάς του, φιλοξένησε εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπως το βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ, τον Πρόεδρο του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, κυβερνήτες επί Αγγλοκρατίας και τον Πρόεδρο Μακάριο. Ήταν τόσο πολυτελές για την εποχή του, που δεν ήταν τυχαίος ο χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε: το "ξενοδοχείο των βασιλιάδων". Άλλωστε, και η ονομασία του παραπέμπει σε κάτι βασιλικό, στη σύζυγο του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, οι γάμοι των οποίων εξάλλου τελέστηκαν στην Λεμεσό. Στο Βερεγγάρια κτίστηκε μια από τις πρώτες πισίνες στην Κύπρο, τολμηρό και δαπανηρό εγχείρημα για τη δεκαετία του '60, ενώ την ίδια περίοδο λειτουργούσε ένα από τα πρώτα clubs, το Knight's Club. Η πρώτη αυτή ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εισερχόμενου και ντόπιου τουρισμού, ενισχύοντας συνάμα σημαντικά την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της περιοχής.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι φιλοξενούσε την αφρόκρεμα του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είχε σχεδόν ποτέ ικανοποιητικά κέρδη, γεγονός που οδήγησε στην κατιούσα και στο οριστικό κλείσιμο του το 1986. Λέγεται ότι την μέρα που έκλεινε μια δια πάντως τις πύλες του, ήταν γεμάτο από παραθεριστές οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι θα έκλεινε το απόγευμα για οικονομικούς λογούς και έπρεπε να το εγκαταλείψουν αυθημερόν. Όταν έκλεισε, τα τραπέζια στην κεντρική τραπεζαρία ήταν έτοιμα για το δείπνο. Έτσι, έμειναν στρωμένα για μερικά χρονιά μέχρι που αγοράστηκε τα τέλη της δεκαετίας του '80 από την Columbia. Οι αγοραστές σκοπεύαν να το ανακαινίσουν ριζικά και να το συνδυάσουν με καζίνο. Μάλιστα, λίγο πριν αρχίσουν τα οικοδομικά έργα, έγινε πλειστηριασμός οπού πωλήθηκαν τα πάντα που υπήρχαν μέσα στο ξενοδοχείο, όπως σερβίτσια φαγητού και έπιπλα, ενθύμια μιας περασμένης μεγαλειώδους εποχής. Τελικά, άδεια δεν δόθηκε από την τότε Κυβέρνηση Βασιλείου και τα σχέδια ναυάγησαν. Κάθε προσπάθεια που επιχειρείτο για την αναβίωσή του προσέκρουε σε εμπόδια και παρέμενε ανεκπλήρωτη. Λίγα χρονιά αργότερα, όταν το Χρηματιστήριο βρισκόταν στις δόξες του, το αγόρασε η Salamis Tours με τους ίδιους σκοπούς. Οι εργασίες ανακαίνισης άρχισαν αφού αφαιρέθηκαν όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι, μέρος της οροφής, τα ψευδοτάβανα, τα ξύλινα μέρη, οι σκάλες, κλπ. Ωστόσο, μια μεγάλη πυρκαγιά το 2001 στην εναπομείνασα οροφή, καθώς και η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, ανέτρεψε και αυτά τα σχέδια για ανακαίνιση.

Έκτοτε, το Βερεγγάρια έμεινε στο έλεος της φύσης και των βάνδαλων. Είχε αφεθεί να καταρρέει και να χρησιμοποιείται ακόμη και για τη διοργάνωση σατανιστικών τελετών ακόμη και ως πεδίο "μάχης" για παιγνίδια paint ball. Κάποιοι επισκέπτες βλέπουν πάνω στις σκάλες να ξεπροβάλουν ανθρώπινες φιγούρες και να εξαφανίζονται στη συνέχεια. Εικόνα εγκατάλειψης και λεηλασίας παντού. Ο πανδαμάτωρ χρόνος και οι βέβηλοι άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια πάνω του. Ξεχαρβαλωμένα παράθυρα, τοίχοι βαμμένοι με σπρέι, ετοιμόρροπα πατώματα και τοίχοι. Από καιρό έχουν αρχίσει να καταρρέουν κομμάτια μπετόν, η πόρτα της εισόδου έχει αφαιρεθεί, στην αριστερή πλευρά του κτηρίου ανοίχθηκε μια μεγάλη τρύπα. Το επιβλητικό κτήριο, 80 χρόνια μετά την ανέγερσή του, είναι ακόμη ένα κτήριο-φάντασμα.


Επιμέλεια: Pinky
Comments
Loading..