Ξανά η τέφρα εμπόδιο στις πτήσεις

201005100049510245703835

Κλειστά παρέμειναν την Κυριακή τα αεροδρόμια πολλών χωρών της κεντρικής και νότιας Ευρώπης λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Μολονότι αργά το απόγευμα η κατάσταση είχε βελτιωθεί στην Ισπανία και την Ιταλία, το νέφος έφτασε μέχρι την Κροατία, τη νότια Γερμανία και την Αυστρία. Τα μικροσωματίδια που περιέχει το νέφος μπορεί να καταστρέψουν τους κινητήρες των αεροσκαφών και ο κίνδυνος αυτός οδήγησε τις Αρχές να ακυρώσουν, για προληπτικούς λόγους, εκατοντάδες πτήσεις.

Στην Πορτογαλία, μέχρι τις 19:00 είχαν ακυρωθεί 308 πτήσεις. Η πορτογαλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας NAV ανακοίνωσε ότι αναμένει να ξεκινήσουν ξανά οι πτήσεις από το Πόρτο το πρωί της Δευτέρας ενώ στο αρχιπέλαγος των Αζόρων τα αεροδρόμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 09:00.

Τη νύχτα αναμενόταν να εξομαλυνθεί η κατάσταση και στη Λισαβόνα, όπου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, όχι όμως και ακυρώσεις πτήσεων. Εάν το νέφος έφτανε στην πορτογαλική πρωτεύουσα, υπήρχε περίπτωση να ακυρωθεί η επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει την Τρίτη στην Πορτογαλία ο πάπας Βενέδικτος.

Ο Ισλανδός ηφαιστειολόγος Μπγιορν Όντσον είπε πάντως ότι η ποσότητα της στάχτης μειώθηκε και το νέφος περιέχει λιγότερα μικροσωματίδια που μπορούν να μεταφερθούν με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις.

Στην Κροατία έκλεισαν τα αεροδρόμια του Σπλιτ και του Ζάνταρ, στις ακτές της Αδριατικής ενώ στην Τσεχία, μολονότι έκλεισε ο εναέριος χώρος στα νότια, το αεροδρόμιο της Πράγας παραμένει ανοιχτό. Επίσης, έκλεισε ένα μικρό μέρος του εναέριου χώρου της Σκωτίας, καθώς και η δυτική Ιρλανδία.

Το ηφαίστειο  της Ισλανδίας άρχισε ξανά την Πέμπτη να εκτοξεύει μεγάλη ποσότητα τέφρας. Το ίδιο ηφαίστειο στα μέσα Απριλίου είχε προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές της Ευρώπης, μπλοκάροντας περισσότερα από 8 εκατομμύρια επιβάτες.

Στην Ισπανία, επτά αεροδρόμια έκλεισαν στις 17:00 αλλά μία ώρα αργότερα τρία άλλα, που είχαν κλείσει νωρίτερα, άρχισαν να λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Στην Ιταλία, ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε το πρωί και ξανάνοιξε το μεσημέρι. Περίπου 300 πτήσεις ακυρώθηκαν από τα αεροδρόμια του Τορίνου και του Μιλάνου και άλλες 100 από τη Ρώμη.

Στη Γερμανία, από τα αεροδρόμια του Μονάχου και της Στουτγκάρδης ακυρώθηκαν "μέχρι νεωτέρας" όλες οι πτήσεις. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι την Δευτέρα το νέφος θα καλύψει όλο το γερμανικό εναέριο χώρο.

Στην Αυστρία έκλεισε ο εναέριος χώρος μέχρι το πρωί της Δευτέρας και ματαιώθηκαν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Βιένης, του Ίνσμπρουκ, του Λιντς και του Σάλτσμπουργκ.


pinky
Comments
Loading..